Εάν βαρεθήκατε τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων ή απλά θέλετε ένα ξεχωριστό γλύκισμα για τους απογευματινούς σας καφέδες, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε τη συνταγή για τα ρολά κανέλας που σας προτείνουμε. Είναι ιδιαίτερα και πάνω απ’ όλα λαχταριστά.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν…
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τη ζύμη:
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1/4 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
- 3/4 φλυτζάνι τσαγιού γάλα πλήρες
- 1/4 φλυτζάνι τσαγιού νερό χλιαρό (περίπου στους 46 βαθμούς Κελσίου)
- 1 αβγό
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/4 φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο λιωμένο ( ή μαργαρίνη)
- 4 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
- 1/4 φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο (για να αλείψουμε από πάνω τα ρολά πριν τα ψήσουμε)
Για τη γέμιση θα χρειαστούμε:
- 1/3 φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο ανάλατο ή μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου.)
- 1/2 φλυτζάνι τσαγιού καστανή ζάχαρη
- κανέλα σε σκόνη
Η εκτέλεση:
- Πρώτα ενεργοποιούμε τη μαγιά. Σε ένα πιατάκι βάζουμε το χλιαρό νερό (στους 46 βαθμούς) και προσθέτουμε το φακελάκι με τη μαγιά και μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη. Αφήνουμε το μίγμα στην άκρη για 3-4 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί. Όταν δείτε φουσκάλες στο πιάτο, η μαγιά είναι έτοιμη.
- Στο μίξερ βάζουμε το γάλα, το λιωμένο βούτυρο, το αβγό και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά. (Χρησιμοποιήστε το εξάρτημα που είναι σαν γάντζος για να χτυπήσετε το μίγμα.)
- Προσθέτουμε τη μαγιά που έχουμε «ενεργοποιήσει», καθώς και το μισό αλεύρι και ξαναχτυπάμε το μίγμα. Μόλις το αλεύρι ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτουμε και το άλλο μισό ώσπου να γίνει μια ενιαία ζύμη. Το χτυπάμε για 5 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα.
Όπως βλέπετε στην παραπάνω εικόνα, η ζύμη ξεκολλάει εύκολα από τα τοιχώματα του μίξερ.
- Με ένα πινέλο, απλώνουμε λίγο καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο σε ένα γυάλινο μπώλ και τοποθετούμε μέσα τη ζύμη. Μην ξεχάσετε να απλώσετε λάδι και στην πάνω πλευρά της ζύμης.
- Σκεπάζουμε το γυάλινο μπωλ με μια πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε το μίγμα να διπλασιάσει τον όγκο του τοποθετώντας το σε ζεστό μέρος. Αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 2 ώρες.
- Μόλις ο όγκος του διπλασιαστεί, το βγάζουμε και το τοποθετούμε πάνω στην επιφάνεια που θα δουλέψουμε. (Μην ξεχάσετε να είναι αλευρωμένη η επιφάνεια για να μην κολλήσει η ζύμη)
- Ανοίγουμε το φύλλο μακρόστενα και το βουτυρώνουμε καλά από πάνω.
- Αναμιγνύουμε τα υλικά της γέμισης (την κανέλα και την καστανή ζάχαρη)
- Απλώνουμε το μίγμα της γέμισης πάνω από το βούτυρο, ώσπου να καλυφθεί όλη η ζύμη.
- Τυλίγουμε το φύλλο. Προσοχή….τυλίγουμε από τα πλάγια (από την μεγάλη πλευρά) όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία και όχι από κάτω. Εάν ξεκινήσετε να τυλίγετε από την μικρή σε μέγεθος πλευρά, τότε τα ρολά θα γίνουν λιγότερα σε αριθμό και χοντροκομμένα, που δεν το θέλουμε.
- Κόβουμε σε ίσα κομμάτια τη ζύμη.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί και τα τοποθετούμε πλάγια ώστε να βλέπουμε τη γέμιση.
- Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη το ταψί και τα αφήνουμε για 50 λεπτά να διπλασιάσουν ξανά τον όγκο τους. (Τοποθετήστε τα σε ζεστό μέρος)
- Βουτυρώνουμε καλά τα ρολά και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου (σε προθερμασμένο φούρνο) για 30 λεπτά ή έως ότου πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
και τα ρολάκια κανέλας είναι έτοιμα για σερβίρισμα.
Καλή σας όρεξη και καλή επιτυχία! Για οποιαδήποτε διευκρίνιση είμαστε στη διάθεσή σας.
αφήστε σχόλιο